Monique Jansen en Toon Verlijsdonk vertellen over hun overstap naar de ODZOB.


Per 1 september 2016 heeft de gemeente Laarbeek de uitvoering van haar werkzaamheden op het gebied van bouw- en woningtoezicht overgedragen aan de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB).


De gemeente Laarbeek is hiermee de eerste gemeente, die na de Provincie, de ODZOB heeft gemandateerd voor de uitvoering van deze verzoektaken. De werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van de vergunningverlening en het uitvoeren van toezicht op het gebied van bouwen en slopen. Naast de overdracht van de werkzaamheden heeft de ODOZB ook twee medewerkers bouwen van de gemeente overgenomen: Monique Jansen en Toon Verlijsdonk. Benieuwd naar hun ervaringen met deze overstap? Lees hier het interview met Monique en Toon.

Monique Jansen:

“Ik ben trots dat ik me al een echte ODZOB-er voel!”
 

Voorheen werkte je bij de gemeente Laarbeek, hoe lang was je daar in dienst en in welke functie?

“Ik heb ruim 15 jaar met veel plezier bij de gemeente Laarbeek gewerkt. De eerste jaren fulltime en na de geboorte van mijn oudste zoon parttime. Mijn functie was technisch medewerker (vergunningverlener bouwvergunningen).”

 

 Per 1 september 2016 ben je in dienst gekomen bij de ODZOB, hoe was het voor je om die overstap te maken?

“De overstap naar de ODZOB was behoorlijk groot. Ten eerste is de werkwijze heel anders, in Laarbeek was ik als vergunningverlener volledig gemandateerd voor het gehele traject. Ik ondertekende zelf de brieven, besluiten en weigeringen. Bij de ODZOB gaat het via collegiale toetsing en teken ik niet meer zelf. Ik ben wel erg blij dat de kwaliteit van het werk mede hierdoor verbeterd is. Het is erg fijn om collega’s te hebben die ook omgevingsvergunningen bouw verlenen.
Ten tweede, in Laarbeek heb ik ruim 10 jaar aan hetzelfde bureau gezeten. Nu naar de ODZOB met de trein naar het werk en je werk uitvoeren aan flexplekken, dit was op het begin erg wennen.

Ten derde is de gemiddelde leeftijd van collega’s enorm omlaag gegaan ten opzichte van bij de gemeente.“

 

Is je functie/werkzaamheden nu anders dan bij de gemeente Laarbeek?

“Mijn functie/werkzaamheden zijn in principe nog hetzelfde als bij de gemeente Laarbeek. Het verschil is dat de kwaliteit van de vergunningen verbeterd is, en dat ik nu kan terugvallen op collega vergunningverleners.”

 

Wat is het meest veranderd ten opzichte van het werken bij een gemeente?

“Het meeste veranderd is toch wel, van zelf een beschikking uitprinten en in een envelop stoppen, naar collegiale toetsing door collega’s en het niet zelf meer ondertekenen.”

 

Je werkt nu ongeveer een half jaar voor de ODZOB, hoe bevalt het?

“Het bevalt heel erg goed bij de ODZOB, ik zou niet meer terug willen naar de gemeente Laarbeek. De ODZOB is een jonge organisatie met enthousiaste collega’s. Iedereen is erg behulpzaam en de werksfeer voelt erg goed.”

 

Hoe neem jij een kijkje bij jouw nieuwe collega’s?

“Mijn directe collega’s bij de ODZOB hebben mij goed geholpen met de overgang naar de ODZOB. We zijn in een geheel nieuw systeem voor ons gaan werken van Dimpact naar Squit. Het is erg fijn om feedback te krijgen van mijn directe collega’s.”

 

Waar ben je het meest trots op als je terugkijkt naar 2016?
“Ik ben trots op dat ik me al een echte ODZOB-er voel! Ik had het heel erg naar mijn zin bij de gemeente Laarbeek. Ik wilde daar echt niet weg………en nu niet meer terug!”

mede-circelmetlijn-monique.png

Toon Verlijsdonk:

“Het meest veranderd is dat ik op verschillende plekken zit te werken en de omschakeling naar geheel digitaal werken.”
 


Voorheen werkte je bij de gemeente Laarbeek, hoe lang was je daar in dienst en in welke functie?

“Ik heb voorheen 17 jaar bij de gemeente Laarbeek gewerkt als toezichthouder bouw en handhaving en de laatste 2 jaar als vergunningverlener.”

 

 Per 1 september 2016 ben je in dienst gekomen bij de ODZOB, hoe was het voor je om die overstap te maken?

“De overstap naar de ODZOB was in het begin moeilijk, ook aan de flexplekken heb ik moeten wennen.”

 

Is je functie/werkzaamheden nu anders dan bij de gemeente Laarbeek?

“Ja, de functie is veranderd. Ik doe nu nog alleen maar handhaving en dat is voor mij weer even wennen omdat ik in Laarbeek de laatste jaren voornamelijk vergunningverlening heb gedaan. Ook komt er nu toezicht asbest bij.”                         

 

Wat is het meest veranderd ten opzichte van het werken bij een gemeente?

“Het meest veranderd is eigenlijk dat ik op verschillende plekken zit te werken en de omschakeling naar geheel digitaal werken. Omdat ik zelf nogal praktisch ben ingesteld zal ik hier voorlopig nog aan moeten wennen. Mijn streven is in ieder geval om deze veranderingen zo goed als mogelijk eigen te maken.”

 

Je werkt nu ongeveer een half jaar voor de ODZOB, hoe bevalt het?

“Het bevalt me steeds beter en mijn directe collega’s zijn altijd bereid me te helpen als dit nodig is.”

 

Waar ben je het meest trots op als je terugkijkt naar 2016?
“Ik ben op het moment nog mijn weg binnen de ODZOB aan het vinden en als me dat eenmaal gelukt is kan ik zeggen dat ik trots ben!”

mede-circelmetlijn-toon.png
facebook twitter linkedin
Deel deze pagina met je vrienden en collega's!